Almere Waterwijk

De groeikernen onderscheiden zich wat betreft de vergrijzing van andere gemeentes in Nederland. De groeikernen zijn in korte tijd gebouwd en vaak grotendeels gericht op een specifieke doelgroep, waardoor zowel de bevolkingsopbouw als het woningbestand zeer eenzijdig is. De vergrijzing slaat in de groeikernen in een hoger tempo toe dan in de rest van de Nederlandse gemeentes. Gevolg is dat in nieuwe steden als Zoetermeer het aantal ouderen verdubbelt en in Almere zelfs verdrievoudigt. (bron: Rollators op het woonerf, grijze druk in new towns, Tineke Lupi in S+RO 2014/01)

Waterwijk is een van de oudere wijken van Almere Stad. De wijk is gebouwd in de jaren ’80 en bevat grotendeels eengezinswoningen (94%) en een hoog percentage eigenwoningbezit (77%). De wijk heeft een hoger percentage 55+ers dan gemiddeld in
Almere en relatief weinig seniorenwoningen. De gemeente Almere heeft Waterwijk daarom benoemd tot een proeftuin voor het seniorenproof maken van de stad.

In opdracht van de gemeente Almere heeft het onderzoeksteam ‘Grijstinten in de tussenmaat’ onderzocht hoe de bestaande woningen beter kunnen worden afgestemd op de toekomst. Daarnaast hebben we de mogelijkheid van een kleinschalig woongebouw voor gemeenschappelijk wonen verkend.

Kijk hier voor een verslag van de workshops die we samen met de bewoners van de wijk hebben gehouden.

almere waterwijk-2
Workshop met 55-plussers uit Waterwijk

 

Advertenties

One thought on “Almere Waterwijk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s